top of page

De waarheid achter namaak parfum

Parfum willen we het liefst in allerlei soorten en maten, zodat we op tijd kunnen afwisselen. Doordat we het liefst een groot formaat scoren om er zo lang mogelijk van te genieten, wordt het snel een duur grapje. Het is daarom moeilijk om geurtjes van Calvin Klein, Hugo Boss of Dior die voor een tientje te verkrijgen zijn, af te slaan. Voor je portemonnee is dit misschien een meevaller, maar voor je gezondheid is het een flinke tegenvaller. In deze goedkope namaakparfums zitten namelijk vaak stoffen verwerkt die je liever niet op je huid wilt spuiten.

Waarom geen namaakparfum? Hoewel namaakparfum er bijna precies hetzelfde uit ziet als de echte variant en ook nog eens (bijna) precies hetzelfde ruikt, is de inhoud vaak totaal verschillend. In Amerika heeft het CBS New York laten weten dat namaakparfum schadelijk is voor je gezondheid, op basis van bevindingen van de FBI. Zij constateerde namelijk dat er naast Di(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP), één van de meest giftige chemische stof voor mensen, ook bacteriën en urine in de geurtjes is verwerkt wat in sommige gevallen kan zorgen voor huiduitslag. Sommigen beweren zelfs dat er sporen van antivries te vinden zijn op monsters van namaakparfum.

Namaakparfum wordt met grote aantallen tegelijk vooral in landen buiten Europa geproduceerd, waar de gebruikelijke veiligheidsnormen minder nauwkeurig of anders worden nageleefd. Vaak gebruiken ze goedkope en minder waardevolle ingrediënten die dus anders zijn dan de ingrediënten die in de ‘echte’ parfums voorkomen. Doordat ze op grote schaal produceren en goedkope, minder waardevolle ingrediënten gebruiken, kunnen de fabrikanten de namaakparfum voor een spotprijsje aanbieden.

Hoe herken ik namaakparfum? Deze fabrikanten doen niet alleen hun uiterste best om de geur hetzelfde te laten ruiken als de echte parfum, ook de buitenkant wordt geïmiteerd. Desondanks zijn de verpakkingen niet precies hetzelfde om juridische processen uit de weg te gaan. Daarom kun je, als je goed kijkt, vaak kleine spelfouten of verschillen in de tekst of in het logo vinden. Verder kan ook de kleur van de vloeistof en de vorm van het flesje anders zijn dan de echte variant.

De parfumverpakkingen hierboven laten zien dat fabrikanten van namaakparfum hun best doen om namaakparfums zo goed mogelijk op echte parfum te laten lijken. Met de echte variant ernaast zie je wel subtiele verschillen. Helaas heb je als je parfum koopt in een onbekende winkel slechts één van de twee voor handen, wat het moeilijk maakt om te bepalen met welke variant je te maken hebt. Het wordt daarom sterk aangeraden om je geurtjes te kopen bij een bekende, fatsoenlijke parfumerie.

Wat ga jij voortaan op je huid spuiten?

Recent Posts
bottom of page